Chronométrie Ferdinand Berthoud: Το συλλεκτικό χρονόμετρο Chronomètre FB RSM

Κορυφαίος ωρολογοποιός του 18ου αιώνα, ο Ferdinand Berthoud αφιέρωσε τη ζωή του όχι μόνο στην καινοτομία, αλλά και στη μετάδοση της γνώσης του.

Δημοσίευσε εξειδικευμένους τόμους, έγραψε σχετικά με την τέχνη του λήμματα στην Εγκυκλοπαίδεια των Diderot και d’Alembert ενώ, στο εργαστήριό του στο Παρίσι, εκπαίδευε τους ωρολογοποιούς της επόμενης γενιάς. Σήμερα, στα χέρια πλέον του Karl-Friedrich Scheufele, η Chronométrie Ferdinand Berthoud συνεχίζει αυτή την παράδοση, προσφέροντας την ευκαιρία σ’ έναν νέο ωρολογοποιό του Πανεπιστημίου του Neuchâtel να συμμετέχει στην ανάπτυξη ενός νέου μηχανισμού στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας του.

Βασισμένος στο Ναυτικό Χρονόμετρο Ν. 8 του Berthoud, το οποίο ανήκε στον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΕ΄ και δοκιμάστηκε στη θάλασσα μεταξύ 1768 και 1769, ο κουρδιστός στο χέρι Caliber FB-T.FC-RSM είναι δομημένος σε έξι «στύλους», ενώ διαθέτει tourbillon και σύστημα σταθερής μετάδοσης της ενέργειας με τροχαλία και αλυσίδα – η οποία έχει μήκος 285mm και αποτελείται από 790 εξαρτήματα. Όπως και στο Ναυτικό Χρονόμετρο Ν. 8, οι βασικές ενδείξεις έχουν τη διάταξη ενός κλασικού regulator: οι ώρες διαβάζονται με τη βοήθεια του περιστρεφόμενου δίσκου στο 2, τα λεπτά έχουν τοποθετηθεί σε υποκαντράν στο 12, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο δευτερολεπτοδείκτης, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο κέντρο και προωθείται με ένα άλμα ανά δευτερόλεπτο σύμφωνα με την αρχή «deadbeats seconds» ή, γαλλιστί, «seconds mortes» (εξ ου τα αρχικά «SM» στον κωδικό του ρολογιού).

Σε αυτά προσθέστε τον μηχανισμό stop seconds, ο οποίος ακινητοποιεί το tourbillon επιτρέποντας την ακριβή ρύθμιση της ώρας, ως το πλησιέστερο δευτερόλεπτο. Κατασκευασμένο από χρυσό 18Κ με φινίρισμα Frosted, το καντράν φέρει την επιγραφή «No. 8», ενώ ο μηχανισμός secondes mortes είναι ορατός από το άνοιγμα σε σχήμα «8» που βρίσκεται στο 9. Από το ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού back, ο χρήστης διακρίνει την οπίσθια όψη του μηχανισμού με το tourbillon, το βαρέλι και το σύστημα τροχαλίας-αλυσίδας, καθώς και την ένδειξη του power reserve. Η παραγωγή του Caliber FB-T.FC.RSM θα περιοριστεί στα 20 κομμάτια και η Ferdinand Berthoud προσφέρει στους συλλέκτες που θ’ αποκτήσουν το ρολόι τη δυνατότητα να επιλέξουν ορισμένα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του: ο μηχανισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε στρογγυλή ή οκτάγωνη κάσα, ενώ το καντράν μπορεί να διατηρήσει το φυσικό χρώμα του χρυσού ή να δεχτεί επεξεργασία PVD.

Περισσότερα εδώ.

More Stories
Περισσότερα Ρολόγια Omega για τους Κινέζους