Favre-Leuba: Legend reborn

Tεύχος Δεκεμβρίου - Issue 52

Οκτώ γενιές διαδέχτηκαν η μία την άλλη στο τιμόνι μιας ωρολογοποιίας που, παρά τη σπουδαία κληρονομιά της, χτυπήθηκε βάναυσα από την κρίση του quartz. Σήμερα, η μάρκα αυτή επιστρέφει με μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον

 

Η Favre-Leuba είναι η δεύτερη παλαιότερη ωρολογοποιία στην ιστορία της ξεχωριστής αυτής τέχνης. Η ιστορία της είναι γεμάτη καινοτομίες, μακρόπνοες επιχειρηματικές στρατηγικές, αξιομνημόνευτες συνεργασίες, αλλά και κρίσεις, που ωστόσο δεν κατόρθωσαν να τη σβήσουν από τον χάρτη.

Η ιστορία της αρχίζει το 1737 στο Le Locle, όπου ο Abraham Favre (1685-1762) εγκατέστησε το εργαστήριό του. Ήταν ο πρώτος μιας μακράς γενιάς ωρολογοποιών με πάθος για την ακρίβεια και την πρωτοπορία. Γεγονός που καταδεικνύει η αναγόρευσή του, το 1749, σε Maître Horloger του Le Locle, αλλά και οι συνεργασίες του, το 1764, με τον Jacques-Frédéric Houriet (τον «πατέρα της ελβετικής χρονομετρίας») και με τον Abraham-Louis Breguet. Εκείνος που έδωσε την πρώτη εμπορική ώθηση στα ρολόγια τσέπης Favre ήταν ο γιος του, επίσης με το όνομα Abraham, που ίδρυσε το 1792, μαζί με τα παιδιά του, Frederic και Henri-Louis, την A. Favre & Fils. Από αυτήν αναδύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα η Favre-Leuba, όταν ο 19χρονος γιος του Frederic, Henry-August, άρχισε να συνεργάζεται με τον ωρολογοποιό και έμπορο Auguste Leuba (1815). Τη δεκαετία του 1820, ο Henry-August ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, συστήνοντας τα χειροποίητα ρολόγια του στις απομακρυσμένες αγορές της Ρωσίας, της Κούβας, της Νέας Υόρκης, της Βραζιλίας και της Χιλής. Ο εγγονός του, Fritz Favre, ο οποίος παντρεύτηκε την Adele-Fanny Leuba, έφτασε ακόμη πιο μακριά, μέχρι την Ινδία, καθιστώντας τη μια πολύ σημαντική αγορά για τη Favre-Leuba.

Στο γύρισμα του αιώνα, λίγο μετά τη μετεγκατάσταση της Favre-Leuba στη Γενεύη, τα ηνία ανέλαβε ο Henri Favre-Leuba, που συνέχισε να διευρύνει τη μάρκα, κρατώντας το τιμόνι της μέχρι τον θάνατό του το 1961.  Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κρατώντας σταθερά την κορυφαία θέση της στην Ινδία, η Favre-Leuba επανέκαμψε σταδιακά στις αγορές, πρώτα στην Ελβετία, μετά στις υπόλοιπη Ευρώπη, και αργότερα στην Αμερική και την Αφρική, εξασφαλίζοντας εύρυθμη διανομή και κορυφαία εξυπηρέτηση πελατών. Μάλιστα, το 1948, εξαγόρασε το όνομα και τις εγκαταστάσεις της manufacture Bovet και, τα επόμενα δύο χρόνια, κατασκεύασε μια σειρά χρονογράφων υψηλής ακρίβειας με την επωνυμία Favre-Leuba Bovet…

Διαβάστε τη συνέχεια στο τεύχος που κυκλοφορεί στα περίπτερα…

More Stories
Η boutique της Chanel στο Παρίσι ανοίγει ξανά τις πόρτες της