Louis Moinet: To εντυπωσιακό Maya Eclipse

Η boutique ωρολογοποιία από το St-Blaise μας μεταφέρει στη χερσόνησο του Γιουκατάν, τιμώντας τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια και τον παντοδύναμο θεό της ανάστασης Κουκουλκάν

Δημιουργικότητα, αποκλειστικότητα, τέχνη και design: αυτές είναι οι θεμελιώδεις αξίες της Louis Moinet, boutique ωρολογοποιίας που ίδρυσε το 2004 ο ειδήμων στο μάρκετινγκ Jean-Marie Schaller. Η έδρα της βρίσκεται στο St-Blaise, στο καντόνι του Neuchâtel, ενώ η επιλογή της ονομασίας της έγινε με σκοπό τη διαιώνιση της μνήμης ενός σπουδαίου ωρολογοποιού, εφευρέτη του χρονογράφου, καλλιτέχνη, αστρονόμου και συνεργάτη επί σειρά ετών του Abraham-Louis Breguet.

Η παραγωγή της Louis Moinet περιορίζεται σε θεαματικά μοναδικά κομμάτια και limited editions, μοιρασμένα σε δύο κατηγορίες: Cosmic Art και Mechanical Wonders. To Maya Eclipse που παρουσιάζουμε εδώ ανήκει στη δεύτερη και έκανε το ντεμπούτο του τον Οκτώβριο, στο Διεθνές Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Πόλης του Μεξικού. Εμπνευσμένο από τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια, το ρολόι (μοναδικό κομμάτι και αυτό) μας μεταφέρει στο ξακουστό Τσιτσέν Ιτζά και τον ναό του Κουκουλκάν, την πυραμίδα όπου το φτερωτό φίδι, ο παντοδύναμος θεός της ανάστασης Κουκουλκάν, εμφανίζεται δύο φορές τον χρόνο, τη φθινοπωρινή και την εαρινή ισημερία, για να ευλογήσει τους πιστούς του.

Το καντράν του Maya Eclipse είναι ντυμένο με έγχρωμο mother of pearl, που παραπέμπει στις ιερές βάθρες (cenotes) της χερσονήσου του Γιουκατάν. Η πυραμίδα εικονίζεται όπως θα μπορούσε να τη βλέπει κανείς από ψηλά. Στεφανωμένη μ’ ένα θραύσμα από νεφρίτη, που οι Μάγια θεωρούσαν πολυτιμότερο απ’ τον χρυσό, είναι φιλοτεχνημένη από ροζ χρυσό 18Κ και διακοσμημένη με γεωμετρικά μοτίβα guilloché, που μιμούνται τις βαθμίδες απ’ τις οποίες κατεβαίνει ο Κουκουλκάν στον κόσμο των θνητών. Γύρω της, δύο δορυφορικά tourbillon περιστρέφονται προς αντίθετες κατευθύνσεις και με διαφορετικές ταχύτητες. Το αντίβαρο του ενός είναι ο Ήλιος και του άλλου η Σελήνη. Κάθε 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, 18 φορές την ώρα, τα μονοπάτια των δύο ουράνιων σωμάτων συναντώνται, αναπαριστώντας το φαινόμενο της έκλειψης. Τιμώντας έτσι τον πολιτισμό των Μάγια, που ήταν λαμπροί μαθηματικοί και αρχιτέκτονες, αλλά και παρατηρητές των άστρων και των ουράνιων φαινομένων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να μετρούν τον χρόνο, να συνθέτουν εξαιρετικά πολύπλοκα και ακριβή ημερολόγια, και να προσδιορίζουν τις φάσεις της σελήνης και τη θέση του ήλιου κατά τις εκλείψεις, τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες.

More Stories
Tο πιο “τολμηρό” ρολόι του 2021!