ChronosPlus VideoPedia: Equation of Time

Το ρολόι που διαθέτει τη συγκεκριμένη complication δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στην αληθινή ηλιακή ώρα (την ώρα της Φύσης) και τη μέση ηλιακή -ή ημερολογιακή- ώρα (την ώρα του Ανθρώπου).

Λόγω της ακανόνιστης τροχιάς που ακολουθεί η Γη γύρω από τον Ήλιο, η μέση και η αληθινή ηλιακή ώρα συμπίπτουν μόνο τέσσερις ημέρες τον χρόνο (15 Απριλίου, 14 Ιουνίου, 1η Σεπτεμβρίου και 24 Δεκεμβρίου). Τις υπόλοιπες ημέρες υπάρχει πάντα μια μικρή ή μεγαλύτερη απόκλιση, με την πραγματική ηλιακή ώρα να βρίσκεται ως και κατά 16 λεπτά πίσω από τη μέση ώρα (στις 3 Νοεμβρίου) ή ως και κατά 14 λεπτά μπροστά (στις 12 Φεβρουαρίου).

Ευτυχώς, τούτες οι αποκλίσεις είναι πανομοιότυπες κάθε χρόνο κι έτσι οι ωρολογοποιοί μπορούν να τιςπροβλέψουν με τη βοήθεια ενός έκκεντρου το οποίο πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή τον χρόνο, μιμούμενο μηχανικά το ανάλημμα των αστρονόμων. (Το έκκεντρο είναι σε σχήμα 8,όπως ακριβώς το ανάλημμα, το σύμβολο που αναπαριστά στις υδρογείους τη μετατόπιση του Ήλιου όπως παρατηρείται από ένα συγκεκριμένο σημείο στη Γη, κατά τη διάρκεια ενός έτους).

Το equation of time είναι πλέον μια από τις πιο σπάνιες και ακριβές complications, παίρνοντας στα καντράν των ρολογιών που τη διαθέτουν ποικίλες μορφές. Η πιο συνηθισμένη είναι μ’ ένα δείκτη, ο οποίος κινείται σε υποκαντράν ή ένδειξη retrograde, διαβαθμισμένα αμφότερα από το -16 ως το +14. Συνήθως συνδυάζεται με διηνεκές ημερολόγιο και αστρονομικές ενδείξεις, όπως οι φάσεις της σελήνης, ενώ είναι απαραίτητο στοιχείο των ρολογιών grandes complications.

Δείτε στο παρακάτω video μία αναλυτική παρουσίαση για το πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη complication και διαβάσετ περισσότερα στο τρίτο τεύχος του περιοδικού Chronos Plus.

More Stories
Geo.Graham Tourbillon Orrery