Η Σαξονική avant-garde της Nomos Glashütte

Δεκατρείς οικογένειες μοντέλων, έντεκα in-house μηχανισμοί, 20.000 ρολόγια τον χρόνο, 300 εργαζόμενοι στο Glashütte και το Βερολίνο και περισσότερα από 150 βραβεία design.

Αυτοί είναι οι ψυχροί αριθμοί που περιγράφουν μια μάρκα με ψυχή, η οποία γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στο Glashütte, το λίκνο της γερμανικής ωρολογοποιίας στα βουνά Ore. Εμπνευστής της ήταν ο Roland Schwertner, ειδήμων της πληροφορικής και φωτογράφος από το Düsseldorf, ο οποίος τον Ιανουάριο του 1990 -μόλις δύο μήνες μετά την πτώση του Τείχους- κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα «NOMOS Glashütte/SA». Ο Schwertner αναζήτησε την έμπνευση στο Bauhaus, στη σύνδεση του ωραίου με το λειτουργικό. Δύο χρόνια αργότερα, έδωσε στον κόσμο της ωρολογοποιίας το Tangente, ένα ρολόι που σχεδίασε η Suzanne Günther ενώνοντας το παλιό με το νέο και προσδιορίζοντας το χαρακτηριστικό Nomos look: λιτό, καθαρό, απόλυτα σύγχρονο και αναγνωρίσιμο από την πρώτη ματιά.

In house μηχανισμοί

Το βραχύ χρονολόγιο της Nomos περιλαμβάνει δύο σταθμούς που περιγράφουν ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Ο πρώτος είναι το 2005, οπότε εισήλθε στον στενό κύκλο των manufactures, παρουσιάζοντας τους πρώτους της in-house μηχανισμούς: τον Απρίλιο τον κουρδιστό στο χέρι Caliber Alpha και το καλοκαίρι τον αυτόματο Caliber Epsilon. Ο δεύτερος είναι το 2014, οπότε λάνσαρε το περίφημο swing system, το ολόδικό της escapement, που έσπασε τα δεσμά εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές (έναν και μοναδικό στην πραγματικότητα) και της έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί υπό τους δικούς της όρους, προσδιορίζοντας η ίδια την ποιότητα των ρολογιών της και κρατώντας τις τιμές τους σε προσιτά επίπεδα.

Την τελευταία πενταετία, καθώς η manufacture εισάγει σταδιακά το swing system σε όλη την γκάμα μηχανισμών της, αυτοί αποκτούν τον προσδιορισμό DUW, ήτοι Deutsche Uhrenwerke: γερμανικοί μηχανισμοί. Εντωμεταξύ, το τμήμα της για την Έρευνα και την Ανάπτυξη συνεργάζεται με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και το Ινστιτούτο Fraunhofer, σε μια προσπάθεια να βρεθούν νέες λύσεις σε θεμελιώδη ζητήματα της μικρομηχανικής (όπως λόγου χάρη το gear train), αλλά και να αξιοποιηθούν οι νέες ανακαλύψεις σχετικά με τις ιδιότητες των υλικών.

Επόμενη πρόκληση, η δημιουργία ενός μηχανισμού ultra thin, η οποία επιτεύχθηκε λίγο μετά την έλευση του swing system. Η νέα γενιά αυτόματων μηχανισμών της Nomos παρουσιάζεται το 2015 και παίρνει την ονομασία neomatik (new automatic). Οδηγός είναι ο υψηλής απόδοσης Caliber DUW 3001 με πάχος μόλις 3,2mm, ο μοναδικός στο είδος του που μπορεί να παραχθεί σε μαζική κλίμακα και ο μοναδικός που παρουσιάζει απώλεια ενέργεια μόλις 5,8% (ποσοστό που συνήθως κυμαίνεται στο 20%). Επόμενος στη σειρά είναι ο Caliber DUW 6101, ο πρώτος μηχανισμός της σειράς neomatik με ένδειξη ημερομηνίας. Το λεπτό προφίλ του, που μόλις αγγίζει τα 3,6mm επιτεύχθηκε χάρη στον εκ βάθρων ανασχεδιασμό του, που επέτρεψε την ενσωμάτωση της complication, με την ημερομηνία να ρυθμίζεται προς αμφότερες τις κατευθύνσεις με λίγες μόνο περιστροφές της κορώνας.

Δύο ακόμη μηχανισμοί για τους οποίους η Nomos Glashütte είναι υπερήφανη είναι οι Calibers DUW 1001 και DUW 2002, αμφότεροι με χειροκίνητο κούρδισμα, οι οποίοι εξοπλίζουν τα χρυσά μοντέλα των συλλογών Lambda και Lux αντίστοιχα. Σε σχήμα στρογγυλό ή tonneau, είναι αμφότεροι άψογα δείγματα Υψηλής Ωρολογοποιίας, κατασκευασμένοι στο Nomos Atelier κατά τα σαξονικά πρότυπα. Διαθέτουν διπλό βαρέλι που προσφέρει εκτεταμένο power reserve, ενώ λεπτομέρειες που θέλγουν τον χρήστη είναι το φινίρισμα Sunray στη χαρακτηριστική πλάκα τριών τετάρτων, οι τέλεια γυαλισμένοι χρυσοί δακτύλιοι που περιβάλλουν τους λίθους και η γέφυρα του τυμπάνου, χαραγμένη με τις λέξεις «κατασκευασμένο με αγάπη στο Glashütte» και στεφανωμένη με το ελατήριο swan neck – ένα εξάρτημα δανεισμένο από την ωρολογοποιία του 19ου αιώνα, μάλλον δείγμα τέχνης πλέον παρά πρακτικότητας.

Το portfolio της Nomos περιλαμβάνει σήμερα 13 οικογένειες μοντέλων. Αυτές είναι οι Tangente, Metro, Ludwig, Orion, Tetra, Minimatik, Club, Ahoi, Autobahn, Tangomat, Zürich, Lux και Lambda. Τόπος γέννησής τους είναι η μικρή πόλη Glashütte κοντά στη Δρέσδη, όπου τα ρολόγια Nomos κατασκευάζονται και τελειοποιούνται με το χέρι – από την κάσα μέχρι την τελευταία βίδα του μηχανισμού. Η σύλληψή τους, όμως, γίνεται περί τα 200χλμ. βορειότερα, στο Βερολίνο. Το Berlinerblau, το in house design studio της Nomos Glashütte, βρίσκεται σ’ ένα παλιό βιομηχανικό loft στο Kreuzberg, την πολυπολιτισμική γειτονιά της πρωτεύουσας με την πλούσια καλλιτεχνική σκηνή.

Εδώ δημιουργείται και διαιωνίζεται το χαρακτηριστικό Nomos look, το οποίο ακολουθεί πιστά τις αρχές του Deutscher Werkbund: της γερμανικής ένωσης καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και βιομηχάνων που, στο πνεύμα της σχολής του Bauhaus, αναζητεί την αρμονική συνύπαρξη του καλαίσθητου με το λειτουργικό, αλλά και της παράδοσης με τη βιομηχανική παραγωγή.

Οι σχεδιαστές της Nomos πιστεύουν στην απλότητα – στο καθαρό καντράν και τη λεπτή κάσα. Οι complication που απαιτούν χώρο, συνήθως… δεν έχουν χώρο. Θα στοιχηματίζαμε, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται να δούμε σύντομα ένα Nomos με tourbillon. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι complications δεν έχουν θέση στο portfolio της manufacture. Χρειάζεται «μόνο» να επινοηθούν από την αρχή, ώστε να ταιριάξουν στη φιλοσοφία του καθαρού καντράν σε συνδυασμό με λεπτή κάσα. Ήδη το έχει καταφέρει με τις ενδείξεις της ημερομηνίας και του power reserve, αλλά και με τη δύσκολη complication της παγκόσμιας ώρας, την οποία έχει ενσωματώσει σε μοντέλα της συλλογής Zürich.

Είμαστε λοιπόν ανυπόμονοι να δούμε τι θα φέρει το μέλλον σ’ αυτό το boutique brand, το οποίο παραμένει ανεξάρτητο, κρατώντας σταθερά την προσοχή του στη διατήρηση της γερμανικής του ταυτότητας, αλλά και στη συνέχιση της παράδοσης της ωρολογοποιίας στο μικρό Glashütte.

 

More Stories
Issue 43: Art provocateur