Antoine Favre: O δημιουργός του μουσικού κουτιού στον κόσμο

Ο Antoine Favre συνέδεσε την τέχνη της ωρολογοποιίας με την αρμονία της μουσικής και δημιούργησε το πρώτο μουσικό κουτί στον κόσμο

Ο Antoine Favre, ήταν ένας Ελβετός ωρολογοποιός, ο οποίος έγινε γνωστός για τηνεφεύρεση του πρώτου μουσικού κουτιού. Είχε στόχο στη ζωή του να συνδυάσει την ωρολογοποιία με τις αρμονίες της μουσικής, με αποκορύφωμα τη γέννηση αυτής της εφεύρεσης. Έτσι το 1796 στην Ελβετία, εφηύρε ένα ρολόι τσέπης με ενσωματωμένο μουσικό μηχανισμό. Αργότερα αναγνωρίστηκε ως το πρώτο μουσικό κουτί. Ορισμένα από τα μουσικά κουτιά του, διασώζονται μέχρι σήμερα στην Gallery of Antique Music Boxes and Automata στην Σανγκάη, καθώς και στο Oriental Art Center.

Τα πρώτα μουσικά κουτιά, μπορούσαν να χωρέσουν μέσα σε ένα ρολόι τσέπης, ενώ με τα χρόνια άρχισαν να μεγαλώνουν. Είχαν ορθογώνιο σχήμα και αποτελούνταν από έναν ορειχάλκινο κύλινδρο με καρφιά και μια κατασκευή από ατσάλι σαν χτένα. Καθώς ο κύλινδρος περιστρεφόταν μετακινούσε τα δόντια της χτένας με αποτέλεσμα να δημιουργείται μουσική. Η διάρκεια της μελωδίας ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το πλήθος των ατσάλινων δοντιών.

Τα μουσικά κουτιά άρχισαν να εξελίσσονται, δίνοντας όλο και μεγαλύτερη έμφαση στον σχεδιασμό τους, φτάνοντας σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας σήμερα. Περίτεχνες ξύλινες θήκες, στολισμένες με μεταλλοτεχνία, που μπορούν να λειτουργούν και ως κοσμηματοθήκες, και διέθετουν κρυφά συρτάρια στο εσωτερικό τους. Η δημιουργικότητα συνέχισε να αναπτύσσει την κατασκευή τους και αργότερα προστέθηκαν φιγούρες οι οποίες χόρευαν κάτω από την μουσική υπόκρουση. Τα μουσικά κουτιά θεωρήθηκαν ως σύμβολα αγάπης και εκτίμησης, δημιουργώντας μια σύνδεση μεταξύ του δωρητή και του δέκτη.

More Stories
Panerai: Luminor Due 38mm