Audemars Piguet: Code 11.59 Starwheel

Μια σύγχρονη εκδοχή των wandering hours εντάσσεται στην συλλογή 11.59

 

Παρότι η Audemars Piguet την έχει κάνει να φαίνεται 100% σύγχρονη, η complication των wandering hours έκανε το ντεμπούτο της τον 17ο αιώνα, ύστερα από ένα ιδιαίτερο αίτημα του πάπα Αλέξανδρου Ζ΄. Πάσχοντας από χρόνια αϋπνία, την οποία επιδείνωναν οι θορυβώδεις χτύποι του ρολογιού του, ο ποντίφικας παρήγγειλε στους αδελφούς Campani -τους πιο ικανούς εφευρέτες και ωρολογοποιούς της Ρώμης- ένα αθόρυβο ρολόι το οποίο θα μπορούσε να συμβουλεύεται στο σκοτάδι.

Οι τρεις αδελφοί παρουσίασαν στον πάπα ένα ρολόι εφοδιασμένο με αθόρυβο escapement και δορυφορικές ώρες, οι οποίες εμφανίζονταν σε ένα φωτιζόμενο εκ των έσω ημικυκλικό παράθυρο. Εκτός από το επιτραπέζιο νυχτερινό ρολόι του πάπα, οι Campani κατασκεύασαν αρκετά παρόμοια ρολόγια: ένα από αυτά εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, άλλα κάνουν κατά καιρούς την εμφάνισή τους σε δημοπρασίες.

Η Audemars Piguet αναβίωσε την complication των δορυφορικών ωρών το 1989, όταν την ανακάλυψε κάποιος από τους ωρολογοποιούς της σ’ ένα άρθρο της Journal Suisse d’Horlogerie. Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της πυρετώδους αναβίωσης του μηχανικού ρολογιού και, ύστερα από 18 μήνες ανάπτυξης, η manufacture παρουσιάζει το 1991 το Star Wheel (Ref. 25720), το οποίο πήρε το όνομά του από τους τρεις τροχούς σε σχήμα αστεριού στους οποίους ήταν αναρτημένοι οι περιστρεφόμενοι δίσκοι των ωρών. Μέχρι να αποσύρει την complication, το 2003, η Audemars Piguet δημιούργησε περί τις 30 διαφορετικές εκδοχές. Και, σήμερα, μια ολόκληρη 20ετία αργότερα, ανασύρει τη θεαματική αυτή complication για να την εισάγει στη συλλογή 11.59.

Τώρα, η δορυφορική ένδειξη της ώρας επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός κεντρικού ρότορα, ο οποίος εκτελεί μία πλήρη περιστροφή ανά 3 ώρες και στον οποίο είναι αναρτημένοι οι τρεις περιστρεφόμενοι δίσκοι των ωρών. Κάθε δίσκος φέρει τέσσερα ψηφία, από το 1 ως το 12, που εναλλάξ εκτελούν την τροχιά τους στο τόξο των 120°, στο οποίο είναι τυπωμένη η κλίμακα των λεπτών. Αίσθηση προκαλεί όχι τόσο η ίδια η complication όσο ο απόλυτα σύγχρονος και τολμηρός τρόπος με τον οποίο επέλεξε η Audemars Piguet να την ερμηνεύσει. Ξεκινώντας από την ασυνήθιστη γεωμετρία της κάσας που συνδυάζει στρογγυλή στεφάνη και back με οκτάγωνη «ζώνη» και καταλήγοντας στον συνδυασμό των υλικών: λευκός χρυσός 18Κ και μαύρο κεραμικό για την κάσα, φόντο από ιριδίζοντα μπλε αβεντουρίνη και ελαφρώς θολωτοί μαύροι δίσκοι από αλουμίνιο με φινίρισμα αμμοβολισμένης οπαλίνας για το καντράν, rubber με υφή πλεκτού για το λουράκι.

Διάθεση: Boutique Audemars Piguet

More Stories
Tissot PRC-200 Chronograph Lady