Mια νέα κάσα Octo Roma και ένα σπάνιο, αλλά έξυπνα τοποθετημένο κεντρικό tourbillon για το θεαματικό Papillon Tourbillon της Bulgari.
Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσο λίγα ρολόγια με κεντρικό tourbillon είναι τεχνικός: πρέπει να επινοήσει κανείς έναν νέο τρόπο ανάγνωσης της ώρας, μια και δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει δείκτες σ’ έναν κεντρικό άξονα περιστροφής. Το νέο μοντέλο της Bulgari είναι, όπως αναφέρει το maison, «μια μεταφορά εμπνευσμένη από την πτήση της πεταλούδας». Και κυρίως, να συμπληρώσουμε εμείς, από μια signature complication που επινόησε τη δεκαετία του 1990 ο Daniel Roth – λίγο προτού παραχωρήσει τη μάρκα με το όνομά του και την τεχνογνωσία που τη συνόδευε στην Bvlgari.
Στο κέντρο του μηχανισμού, λοιπόν, ορατό από το ευρύ άνοιγμα στο καντράν, έχει τοποθετηθεί το flying tourbillon. Ακριβώς από επάνω, σε παράθυρο στο 12, βρίσκεται η ένδειξη jumping hours σε 24ωρη κλίμακα, με τη βοήθεια ενός δίσκου αναρτημένου σε κεραμικό ρουλεμάν.
Στην περίμετρο του tourbillon, αναρτημένα σε βοηθητικό δίσκο, χτυπούν τα «φτερά» της πεταλούδας: δύο ανεξάρτητοι δείκτες από ροζ χρυσό σε σχήμα διαμαντιού, που διασχίζουν διαδοχικά το ημικύκλιο 180° με την κλίμακα των λεπτών. Καθώς ο ένας από τους δύο δείκτες πορεύεται σε αυτό το τόξο, ο άλλος παραμένει «αποσυρμένος».
Όταν ο πρώτος δείκτης φτάσει στο 55ο λεπτό, ο αποσυρμένος δείκτης περιστρέφεται σταδιακά κατά 90°, ώσπου να φτάσει στο σημείο εκκίνησης της κλίμακας των λεπτών (00), ενώ ο δίδυμός του «αποσύρεται» για τα επόμενα 55 λεπτά. Το πλεονέκτημα αυτού του κατοχυρωμένου μηχανισμού «papillon» είναι ότι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, αναβαθμίζοντας έτσι το power reserve του κουρδιστού στο χέρι Caliber BVL 332, το οποίο ανέρχεται στις 60 ώρες. Και όλα αυτά σε ένα σύνολο το οποίο, παρότι είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο στη σύλληψη και την εκτέλεσή του, παραμένει εξαιρετικά απλό σε ό,τι αφορά την ανάγνωση της ώρας και των λεπτών.
Περισσότερες πληροφορίες για την Bvlgari εδώ.
Αντιπρόσωπος: Boutique Bvlgari