Ένα ιστορικό ρολόι θα χτυπήσει ξανά

Την επιστροφή ενός συμβόλου της πόλης του Πειραιά επιδιώκει η δημοτική αρχή, καθώς στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Η ανάκτηση της ιστορικής αρχιτεκτονικής ταυτότητας της πόλης του Πειραιά» το κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι η επαναφορά του ιστορικού ρολογιού της πόλης, που θα κατασκευαστεί στο λιμάνι απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, εκεί όπου βρισκόταν ως το 1968 που γκρεμίστηκε.

Στην ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Παρασκευή 14 Μαρτίου, στις 9:30 π.μ., θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τόνια Μοροπούλου, η Ευαγγελία Μπαφούνη, διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, η Στέλλα Χρυσουλάκη, έφορος κλασσικών και προϊστορικών αρχαιοτήτων, ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, και οι αρχιτέκτονες Γιάννης Βεντουράκης, Νικόλαoς Ντόριζας, Αγνή Πικιώνη και Πόπη Παπαντωνίου. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, θα συμμετάσχει  με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, διοργανώνεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη, στις 7  το απόγευμα της Παρασκευής, στην οποία θα συμμετέχουν η Φωτεινή Δάρρα και ο Λάκης Χαλκιάς. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση του ρολογιού. Παράλληλα, μεγάλο χρηματικό ποσό αναμένεται να συγκεντρωθεί αμέσως μετά σε δημοπρασία πινάκων σχεδιασμένων από Πειραιώτες ζωγράφους με θέμα το ιστορικό ρολόι, κατά τη διάρκεια δείπνου στο οποίο θα παραβρεθούν 200 άτομα και θα γίνει στις 9 το βράδυ, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Ένα κομμάτι ιστορίας

Τον Αύγουστο του 1869 θεμελιώνεται το γνωστό αργότερα ως ρολόι, προκειμένου να στεγαστεί εκεί χρηματιστήριο. Στον πύργο του κτηρίου, ο τότε Δήμαρχος, Δημήτριος Μουτζόπουλος, με δική του δαπάνη, τοποθέτησε το «Ωρολόγιον της Πόλεως». Η σύνταξη του σχεδίου για το κτήριο ανατέθηκε στον μηχανικό της πόλης, αντισυνταγματάρχη Γ. Μεταξά, ενώ τις οικοδομικές εργασίες ανέλαβε, με μειοδοτικό διαγωνισμό, ο εργολάβος Παναγιώτης Κύπριος.

Τον Ιούνιο του 1873 ανατίθεται στον καλλιτέχνη Πρινόπουλο η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, και στο ισόγειο του κτηρίου εγκαθίσταται το Ταχυδρομείο. Το 1874 σε ένα από τα δωμάτια του κτηρίου στεγάστηκε η βιβλιοθήκη του Μαυροκορδάτου, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο πρώτος όροφος νοικιάστηκε – αντί 300 δραχμών μηνιαίως – στην Εμπορική Λέσχη, η οποία χρησιμοποιούσε τον χώρο για χορούς και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1875, εγκαινιάζεται το Χρηματιστήριο, το οποίο λειτούργησε για ελάχιστο χρόνο και μάλιστα υποτυπωδώς. Το 1885, εγκαθίσταται στο ρολόι το Δημαρχείο, το οποίο παραμένει εκεί μέχρι και την κατεδάφισή του, το 1968, με εξαίρεση τη περίοδο της Κατοχής όπου στεγάζονταν στρατιωτικές υπηρεσίες.

Το Ρολόι του Πειραιά υπήρξε δικαίως το σύμβολο της πόλης για έναν σχεδόν αιώνα, αφού επρόκειτο για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, το οποίο αντίκριζαν οι επίσημοι από κάθε γωνιά της γης, όταν έφταναν ακτοπλοϊκώς στην Ελλάδα και αποβιβάζονταν στη βασιλική αποβάθρα.  Ύστερα από μακρά ιστορία το μνημείο κατεδαφίστηκε το 1968, με εντολή του διορισμένου από τη χούντα δημάρχου, Αριστείδη Σκυλίτση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης πήρε την απόφαση να «αναστήσει» το Ρολόι, ένα ακόμη ιστορικό σύμβολο του Πειραιά. Σκοπός είναι να ξαναχτιστεί όπως ήταν, στο μέγεθος που ήταν, στο σχήμα που ήταν. 

Πηγή: Ναυτεμπορική

More Stories
Βίντεο για το HYT H2