GPHG 2024: Αυτά είναι τα υποψήφια ρολόγια

Δύο περίπου μήνες πριν την τελετή απονομής των πολυπόθητων Όσκαρ της Ωρολογοποιίας σας παρουσιάζουμε τις υποψηφιότητες ανά κατηγορία

 

Η Ακαδημία, που πλέον μετρά 980 μέλη αποφάσισε τις υποψηφιότητες για τα φετινά GPHG ανάμεσα σε 273 ρολόγια από 146 μάρκες. Χωρισμένα και φέτος σε 15 κατηγορίες, τα 90 ρολόγια θα πέσουν στη μάχη για ένα από τα 20 βραβεία που θα απονεμηθούν στις καλύτερες δημιουργίες της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένου του πολθπόθητου “Aiguille d’Or”. Φέτος έχουμε μια αλαγή στις κατηγορίες, με ην κατηγορία Mechanical Clock να αφαιρείται και την θέση της να παίρνει η κατηγορία time Only. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί όπως πάντα στο Théâtre du Léman στη Γενεύη στις 13 Νοεμβρίου.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα υποψήφια ρολόγια ανά κατηγορία:

Ladies’

Εδώ έχουμε τις αναμενόμενες συμμετοχές, με υποψηφιότητα έκπληξη αυτήν της Fabergé, με ένα ρολόι σε σχήμα ωοειδές με κομψό guilloché στο καντράν, εντυπωσιακό χρωματιστό setting στη στεφάνη και παιχνιδιάρικες ενδείξεις, οι οποίες συνδέονται καλλιγραφικά μεταξύ τους και έχουν διακοσμηθεί με διαμάντια.

Ladies’ Complication

Φέτος, τα ρολόγια της κατηγορίας είναι πιο λαμπερά από ποτέ, με την δεύτερη συμμετοχή της Fabergé, την σταθερή αξία της Van Cleef & Arpels – που θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά στο επόμενο τεύχος – και το μοναδικό κομμάτι Exquisite Hour Secret από την Trilobe, το οποίο διαβάζει την ώρα με τον χαρακτηριστικό τρόπο της μάρκας, με τους περιστρεφόμενους δίσκους, και δίνει την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να επιλέξει τους αστερισμούς που θα κοσμούν το καντράν του.

Time Only

Νέα κατηγορία για ρολόγια που δείχνουν μόνο την ώρα, η οποία αντικαθιστά την αγαπημένη ως τώρα κατηγορία Mechanical Clock. Τέσσερις ανεξάρτητοι στη μάχη για αυτό το βραβείο, ενώ βλέπουμε και την μια εκ των έξι υποψηφιοτήτων της Parmigiani Fleurier. Μια και πρόκειται για νέα κατηγορία αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τον νικητή, και ποντάρουμε στην Czapek.

Men’s

Πανηγυρική επιστροφή της Bvlgari στην κατηγορία με το εξαιρετικά λεπτό Octo Finissimo Ultra Platinum, τρεις ανεξάρτητοι, το Toric Petite Seconde Platinum, που ξεχωρίσαμε στο φετινό Watches & Wonders απο την Parmigiani, και το Manual-winding Hi-Beat 36000 της Grand Seiko, που αποτίνει φόρο τιμής στα κουρδιστά στο χέρι ρολόγια, καθώς είναι εξοπλισμένο με τον νέο μηχανισμό 9SA4. Πρόκειται για τον πρώτο νέο κουρδιστό στο χέρι μηχανισμό που λανσάρει η μάρκα μετά από 50 χρόνια.

Men’s Complication

Σε αυτή τη κατηγορία κυριαρχούν οι ανεξάρτητοι ωρολογοποιοί. Ξεχωρίζουμε το Long Island Evolution Master Jumper της Franck Muller, το οποίο λανσαρίστηκε φέτος, με ανανεωμένο σχεδιασμό στην κάσα και τριπλή complication jumping, για τις ενδείξεις της ώρας των λεπτών και της ημερομηνίας.

Iconic

Στην κατηγορία Iconic φιλοξενούνται τα πιο εμβληματικά μοντέλα των μαρκών. Η Piaget επιστρέφει με ένα ολόχρυσο Polo από το 1979 και η Breitling, η οποία γιορτάζει τα 140 χρόνια της φέτος κάνει την παρουσία της αισθητή με το Navitimer B12 Chronograph 41 Cosmonaute, εμπνευσμένο από το πρώτο ελβετικό ρολόι στο διάστημα.

Tourbillon

Έξι εντυπωσιακές δημιουργίες που διαθέτουν tourbillon. Οι ανεξάρτητοι όπως πάντα στο προσκήνιο, αλλά εμείς ξεχωρίσαμε το L.U.C 1860 Flying Tourbillon της Chopard με κάσα από ηθικό κίτρινο χρυσό 18Κ, flying tourbillon και διακριτικό guilloché στο καντράν. Στο Geneva Watch Days είχαμε την δυνατότητα να δούμε από κοντά και το υποψήφιο ρολόι της Daniel Roth, η οποία ξαναπαρουσιάζει tourbillon ύστερα από 35 χρόνια και μάλιστα και αυτή σε κίτρινο χρυσό.

Calendar and Astronomy

Μια κατηγορία που ο νικητής θα λέγαμε πως είναι προφανής, και δεν είναι άλλος από την IWC. To Portugieser Eternal Calendar αποτέλεσε το βασικό λανσάρισμα της μάρκας στο Watches & Wonders, βασισμένο στο εμβληματικό διηνεκές ημερολόγιο που σχεδίασε ο Kurt Klaus το 1985. το ρολόι θα μπορεί να μετρά με ακρίβεια τα δίσεκτα έτη μέχρι το 3999, καθώς το έτος 4000 δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα είναι δίσεκτο ή όχι. Η τεχνολογική πρόοδος όμως δεν σταματά εκεί, με το νέο εξαιρετικής ακρίβειας moonphase, το οποίο -θεωρητικά- χρειάζεται διόρθωση κάθε 45 εκ. χρόνια.

Mechanical Exception

Σε αυτή τη κατηγορία πρωταγωνιστούν δύο εκ των τριών πιο λεπτών ρολογιών στον κόσμο. Αν και ο Konstantin Chaykin έκλεψε την παράσταση στο Geneva Watch Days παρουσιάζοντας το πιο λεπτό μηχανικό ρολόι στον κόσμο – με πάχος μόλις 1.6 mm- η Bvlgari συνεχίζει να εντυπωσιάζει με το Octo Finissimo Ultra COSC, που φέρει πιστοποίηση χρονομέτρου από τον COSC και έχει πάχος 1.7 mm και η Piaget διατηρεί το ρεκόρ του πιο λεπτού ρολογιού με Tourbillon με το Altiplano Ultimate Concept Tourbillon με πάχος μόλις 2 mm.

Chronograph

Tag Heuer, Parmigiani και Zenith πέφτουν στην μάχη για τον καλύτερο χρονογράφο, η κάθε μια με ένα εμβληματικό μοντέλο. Αναμένουμε τον νικητή.

Sport

Μια κατηγορία που ξεφεύγει από τα αναμενόμενα, καθώς βλέπουμε υποψηφιότητες με κλασικό σπορ σχεδιασμό αλλά και υποψηφιότητες που επανερμηνεύουν την έννοια του σπορ με μια πιο σύγχρονη ματιά.

Jewellery

Ξεκάθαρα η πιο λαμπερή κατηγορία του GPHG, με τις μάρκες να διαγωνίζονται τόσο για το πιο πολύτιμο, όσο και το πιο εντυπωσιακά σχεδιασμένο ρολόι εμπνευσμένο από τη κοσμηματοποιία. Ξεχωρίζει η Bvlgari με ένα secret watch εμπνευσμένο από το μυθολογικό πλάσμα τον φοίνικα, και το secret watch της Chopard που αντλεί έμπνευση από τον βυθό.

Artistic Crafts

Οι πιο εκλεπτισμένες τεχνικές Métiers d’Art κοσμούν τα καντράν και τις κάσες των ρολογιών αυτής της κατηγορίας. Εμείς ξεχωρίζουμε την Van Cleef & Arpels, η οποία ανέπτυξε δύο νέες πατενταρισμένες τεχνικές επεξεργασίας του σμάλτου, οι οποίες δίνουν ζωή σε μια σκηνή από ένα μαγικό δάσος.

“Petite Aiguille”

Τέσσερις ανεξάρτητοι αναμετρούνται με το εμβληματικό Black Bay 58 GMT της Tudor και το μινιμαλιστικό Slimline Moonphase Date Manufacture seconde/seconde/ της Frédérique Constant. Εδώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα καθώς πέρσι το βραβείο κέρδισε η Christopher Ward London με ένα φουτουριστικό design ενώ πρόπερσι η Tudor με το κλασικό αναγνωρίσιμο στυλ της.

Challenge

Τελευταία κατηγορία, και βλέπουμε 6 υποψηφιότητες ανεξάρτητων μικρών ωρολογοποιών. Εμείς ποντάρουμε στο Tellurium της Spaceοne, μιας μάρκας που μετρά μόνον ένα χρόνο καθώς ιδρύθηκε το 2023 από τον Théo Auffret και τον Guillaume Laidet, αν και στην κατηγορία διαγωνίζεται και η Christopher Ward London που έχει ξανατιμηθεί από την κριτική επιτροπή.

 

Τα υποψήφια ρολόγια και στη συνέχεια οι βραβευθέντες συμμετέχουν σε μια περιοδεύουσα έκθεση, η οποία συμβάλλει στην προώθηση της κουλτούρας της ωρολογοποιίας σε όλο τον κόσμο και συνοδεύεται από ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια και άλλες δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Η εκθέσεις ξεκινούν από το Χονγκ Κονγκ από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στα νέα κεντρικά γραφεία του οίκου δημοπρασιών Christie’s στην καρδιά του κτηρίου Henderson, στην Όπερα της Σαϊγκόν στην πόλη Χο Τσι Μινχ από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το The Hour Glass, στη Νέα Υόρκη από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου στο Watches of Switzerland και τέλος στη Γενεύη από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου στο Musée Rath. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου θα φιλοξενήσει τα νικητήρια ρολόγια μετά την τελετή απονομής των βραβείων, από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το περιοδικό MisterWatch.

 

More Stories
Breitling TransOcean Chronograph Unitime