Blast Moonstruck: Ένα νέο “αστρονομικό” θαύμα για τον καρπό από την Ulysse Nardin

Το νέο αστρονομικό ρολόι της Ulysse Nardin φιλοξενεί έναν κορυφαίο μηχανισμό που έχει στην κυριολεξία εφευρεθεί από την αρχή προκειμένου να αναδείξει την τροχιά του ήλιου και τους ακριβείς κύκλους της Σελήνης γύρω από τη Γη, σε ένα τολμηρό τρισδιάστατο έργο τέχνης για τον καρπό.

Το Blast Moonstruck της Ulysse Nardin είναι ένα μηχανικό θαύμα, που αρχικά μπορεί να φαίνεται σαν ένα αινιγματικό και άκρως μυστηριώδες μοντέλο που πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί για να διαβαστεί, αλλά όσο περισσότερο εστιάζει κανείς στις ενδείξεις του καντράν, τόσο περισσότερο καταλαβαίνει ότι πρόκειται ένα σπουδαίο επίτευγμα της υψηλής ωρολογοποιίας. Βασικά, γιατί μόνο μια απλή περιήγηση στο συναρπαστικό και πολλαπλών επιπέδων μαύρο και χρυσό καντράν κρύβει τόσες πολλές εκπλήξεις.

Δημιουργία του Ludwig Oechslin, ενός σπουδαίου μηχανικού και Ακαδημαϊκού, ο οποίος το 1976 απέκτησε πτυχίο Αρχαιολογίας, Αρχαίας Ιστορίας και Ελληνικών από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Εργαζόμενος ήδη, το 1983 του απονεμήθηκε επίσης διδακτορικό στη Φιλοσοφία, την Ιστορία της Έρευνας και της Ευρυμάθειας (θεωρητική φυσική) και την Αστρονομία, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Παράλληλα με τις πολλές σπουδές του, έκανε μαθητεία ωρολογοποιίας και έγινε επισκευαστής το 1984 και στη συνέχεια master ωρολογοποιός το 1993. Έχοντας αποκτήσει τόσες πολλές δεξιότητες, κατάφερε να συνδυάσει όλους αυτούς τους κλάδους στη δημιουργία μηχανισμών ρολογιών που περιελάμβαναν πρωτότυπα αστρονομικά complications ή ενσωματώνουν καινοτόμους τρόπους λειτουργίας. Από το 1983 έως το 1990, ανέπτυξε για την Ulysse Nardin, πρώτα το ρολόι Astrolabium Galileo Galilei και στη συνέχεια άλλα δύο κομμάτια για να σχηματίσει μια Τριλογία που έχει παραμείνει στα χρονικά του επαγγέλματος ως σημείο αναφοράς όσον αφορά τα αστρονομικά complications. Λάτρης της γνώσης, επιμελητής του Διεθνούς Μουσείου La Chaux-du-Fonds από το 2001 έως το 2014, και δημιουργός της δικής του μάρκας ωρολογοποιίας Ochs und Junior το 2006.

Ξεκινώντας από το κέντρο του καντράν του Blast Moonstruck, το οποίο φιλοξενείται μέσα σε μια κάσα 45mm από μαύρο κεραμικό και DLC τιτάνιο, βλέπουμε μια κυρτή περιστρεφόμενη σφαίρα, με την απεικόνιση της Γης, έτσι όπως αυτή φαίνεται από τον Βόρειο Πόλο. Ο χάρτης της Γης, βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο κάτω από το κρύσταλλο από ζαφείρι, και μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα μοναδικό τρισδιάστατο εφέ, καθώς οι χερσαίες μάζες είναι χαραγμένες σε ένα άλλο θολωτό εσωτερικό κρύσταλλο. Γύρω από αυτό, ένας εσωτερικός χρυσός δίσκος λειτουργεί ως ένδειξη ημερομηνίας. Ένας άλλος δίσκος σε μια χαμηλότερη επιφάνεια, το περιβάλλει και διαθέτει τον δείκτη με την περιστρεφόμενη φάση της σελήνης, η οποία εκτελεί μια πλήρη περιστροφή την ημέρα για να ακολουθήσει την πορεία του ήλιου.

Ο πρώτος εξωτερικός δακτύλιος που αγκαλιάζει η στεφάνη, παρουσιάζει τις πόλεις του κόσμου για το world timer και κάτω ακριβώς από αυτόν, βρίσκεται ο περιστρεφόμενος “ηλιακός” δίσκος. Ο Ήλιος, κατασκευασμένος από ένα υλικό χαλκού, είναι σκαλισμένος και ανάγλυφος για περισσότερο βάθος και διάσταση. Η ένδειξη της ώρας έχει τοποθετηθεί σε έναν δίσκο από γυαλί αβεντουρίνης για να μιμείται τον αστραφτερό νυχτερινό ουρανό. Παρά τη σύνθετη πολυπλοκότητα του καντράν, το ρολόι διαθέτει ένα φιλικό προς το χρήστη σύστημα, με δύο μπουτόν στην αριστερή πλευρά της κάσας, για τον καθορισμό της κύριας ώρας και της δεύτερης χρονικής ζώνης, που κινούν τους δείκτες είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω.

Μέσα στο μυστηριώδες μεγαλείο του, το Blast Moonstruck είναι ένα οπτικό θαύμα με τόσες πολλές πληροφορίες που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα. Το ρολόι διαθέτει ανοιχτή διάφανη πλάτη με κρύσταλλο από ζαφείρι για την προβολή του μηχανισμού, όπου φανερά καμαρώνει το ταλαντευόμενο βάρος από ροζ χρυσό. Ο μηχανισμός προσφέρει 50 ώρες power reserve και το ρολόι φορά μαύρο λουράκι από δέρμα αλιγάτορα ή, αν κάποιος επιθυμεί, λουράκι από καουτσούκ ή βελούδο. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, το Blast Moonstruck παράγεται σε πολύ περιορισμένο αριθμό λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ulysse Nardin εδώ

 

More Stories
Τεχνολογία NASA για τον φωτισμό του καντράν