Κατακτώντας τον τέλειο έλεγχο της φωτιάς και του χρόνου, το maison δημιούργησε τρία υποβλητικά ταμπλό με κεντρικό θέμα τη θάλασσα
Η απέραντη μυστηριώδης θάλασσα, οι μύθοι που την περιβάλλουν και τα πλάσματα που την κατοικούν είναι η σύνοψη της τριλογίας Les Royaumes Aquatiques®, που παρουσίασε ο οίκος στο Watches & Wonders 2022. Μοναδικά κομμάτια, τα ρολόγια είναι δημιουργίες του ατελιέ Les Cabinotiers, τα οποία αναδεικνύουν τις δεξιότητες του maison στις διακοσμητικές τέχνες και την κατασκευή εκλεπτυσμένων μηχανισμών με απαιτητικές complications. Στο μοντέλο Les Cabinotiers Grisaille – Turtle, θαυμάζουμε μια χελώνα που γλιστρά πάνω απ’ τα κοράλλια του βυθού, φέρνοντας στον νου συμβολισμούς τύχης και μακροζωΐας, αλλά και το νησί της Tortuga όπου λημέριαζαν οι πειρατές της Καραϊβικής.
Στο Les Cabinotiers Tourbillon Jewellery – Sea Horse, ένας πορφυρός ιππόκαμπος ξεπροβάλλει ανάμεσα απ’ τα φύκια, για να μας θυμίσει τους μύθους των λαών της θάλασσας: των Ελλήνων, των Ρωμαίων, των Φοινίκων και των Ετρούσκων, των αρχαίων λαών της Σκοτίας και των ιθαγενών της αμερικανικής ηπείρου. Και στο Les Cabinotiers Minute Repeater Tourbillon – Flying Dutchman, ένα πλοίο-φάντασμα, ο Ιπτάμενος Ολλανδός των ναυτικών θρύλων, ορμά στην καρδιά της τρικυμίας, καθώς οι ώρες σημαίνουν πένθιμα. Ας γνωρίσουμε τα τρία νέα αριστουργήματα της Vacheron Constantin από κοντά.
Το πλοίο-φάντασμα
Καταδικασμένος να πλέει στις θάλασσες μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, ο Ιπτάμενος Ολλανδός εμφανίζεται κάτω απ’ την πανσέληνο, να χυμά με φουσκωμένα πανιά στα απειλητικά κύματα. Για τη δημιουργία αυτής της δραματικής θαλασσογραφίας, ο τεχνίτης συνδύασε τη ζωγραφική μινιατούρας με σμάλτα με το grisaille. Αρχικά ζωγράφισε την ταραγμένη θάλασσα και τον μολυβένιο ουρανό, με χρώματα που έφτιαξε αναμειγνύοντας πούδρες από οξείδια μετάλλων με ειδικά λάδια. Με πολύ λεπτά πινέλα, εφάρμοσε τα χρώματα σε βάση από χρυσό, περασμένη με λευκό σμάλτο, και τα σταθεροποίησε με 12 συνολικά περάσματα από τον κλίβανο, σε θερμοκρασία 800°C (εξ ου και η ονομασία Grand Feu: μεγάλη φωτιά).
Ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο με την εφαρμογή μιας διαφανούς στρώσης σμάλτου που ονομάζεται fondant. Ακολούθησε η προσεκτική λείανση του έργου και μια ακόμη εισαγωγή στον κλίβανο, που προσέδωσε στο καντράν την τελική του, στιλπνή και θολωτή εμφάνιση. Κατά το δεύτερο στάδιο, ο τεχνίτης προσέθεσε στον πίνακα τον Ιπτάμενο Ολλανδό, τον οποίο φιλοτέχνησε σύμφωνα με την τεχνική grisaille. Συνέθεσε το μοτίβο του φασματικού σκαριού με φως και σκιές, εφαρμόζοντας επάλληλες πινελιές λευκού σμάλτου Limoges και σταθεροποιώντας τις με δέκα ακόμη περάσματα από τον κλίβανο, για ελάχιστα δευτερόλεπτα κάθε φορά.
Σε αυτό το τελικό βήμα, απαιτήθηκε τέλειος έλεγχος του χρόνου και της θερμοκρασίας, καθώς μια λανθασμένη κίνηση θα μπορούσε να καταστρέψει δουλειά δύο μηνών. Έργο τέχνης είναι και ο κουρδιστός στο χέρι Caliber 2755 TMR, που είναι ορατός από το ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού πίσω μέρος της κάσας και συνδυάζει το tourbillon με το minute repeater. Αποτελούμενος από 471 εξαρτήματα, είναι απόγονος του Caliber 2755, στον οποίο η Vacheron Constantin βασίζει πολλές grandes complications της, αλλά και του επετειακού Tour de l’Île του 2005, ενός από τα πιο πολύπλοκα ρολόγια στον κόσμο.
Ο ιππόκαμπος των μύθων
Σε αυτή τη σύνθεση, η Vacheron Constantin καταδύεται στον βυθό, όπου συναντά έναν ιππόκαμπο, που ξεπροβάλλει απ’ τη θαλάσσια βλάστηση. Αίσθηση προκαλεί εδώ η εντύπωση του βάθους, που έχει επιτευχθεί με τον συνδυασμό guillochage, χαρακτικής, σμάλτωσης και sertissage. Πρώτα, ο τεχνίτης ιχνογράφησε το μοτίβο σύμφωνα με την τεχνική champlevé. Κάθε ανεξάρτητο «κελί» διακοσμήθηκε με τόρνο και γλυφίδα και έπειτα έγινε η σμάλτωση του σχεδίου σύμφωνα με την τεχνική cloisonné.
Τα περιγράμματα αναπαρήχθησαν με χρυσά σύρματα πάχους κλασμάτων του χιλιοστού, τα οποία ο τεχνίτης έκοψε στο σωστό μήκος και έκαμψε στο σωστό σχήμα. Με αυτά σφράγισε ερμητικά κάθε κελί για να αποφευχθεί η ανάμειξη των έγχρωμων σμάλτων κατά τα περάσματα από τον κλίβανο. Κατά το τελικό στάδιο, το έργο γυαλίστηκε, αποκτώντας μια απόλυτα επίπεδη επιφάνεια και επιτρέποντας στα χρυσά σύρματα να λάμπουν.
Τελευταία πινελιά ήταν το ζαφείρι κοπής cabochon, που τοποθετήθηκε στη θέση του ματιού του θαλάσσιου πλάσματος. Έτοιμο πια, το έργο πλαισιώθηκε με στεφάνη σεταρισμένη με 74 ζαφείρια κοπής baguette σε αποχρώσεις του μπλε, τοποθετημένα σε τέλειο ντεγκραντέ. Στην κομψότητα του μοναδικού αυτού κομματιού συμβάλλει ο αυτόματος ultra-thin Caliber 2160 με tourbillon, πάχους μόλις 5,65mm. Ορατός από το ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού back, διαθέτει μικρορότορα, που εξασφαλίζει power reserve 80 ωρών.
Διαβάστε τη συνέχεια στο τεύχος που κυκλοφορεί.