Πριν από λίγες ώρες έπεσε η αυλαία των Grand Prix d’Horlogerie de Genève, των «Όσκαρ της Ωρολογοποιίας», όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε. Δεκαοκτώ κατηγορίες αποτέλεσαν τον στίβο μάχης για τις μάρκες που θέλησαν να αναμετρηθούν για μια ακόμη χρονιά.
Φέτος, ο θεσμός GPHG έκλεισε τα 20 χρόνια του και μάλιστα μονοπωλιακά, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Μελετώντας τις υποψηφιότητες, παρατήρησα πολλές απουσίες (Rolex, Patek Philippe, Breguet, Blancpain, Cartier, Omega), γεγονός που μου κέντρισε το ενδιαφέρον για τους τελικούς νικητές. Τα αποτελέσματα μου προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα και πολλά ερωτηματικά.
Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ την Bvlgari. Τουναντίον, τη θεωρώ άξιο νικητή της Aiguille d’Or, μια και έχει στη φαρέτρα της άλλα επτά παγκόσμια ρεκόρ.
Αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα – γιατί να το κρύψουμε, άλλωστε – είναι η μεγάλη αναγνώριση, για δεύτερη φορά σε αυτό τον θεσμό, για την Grand Seiko, που επάξια απέσπασε το βραβείο του καλύτερου ανδρικού ρολογιού με το high-beat SLGH005. Διαθέτει ένα ολοκαίνουργιο escapement σειριακής παραγωγής και ένα υπέροχο καντράν εμπνευσμένο από τον φλοιό των λευκών σημύδων του ιαπωνικού Βορρά.
Η Audemars Piguet κέρδισε με το σπαθί της στην κατηγορία Iconic με το Royal Oak 15202PT «Jumbo», ενώ η Piaget, η Chopard, αλλά και η Van Cleef & Arpels μονοπώλησαν για ακόμη μια χρονιά τις κατηγορίες Ladies, Ladies’ Complication και Jewelry. Respect για τη Zenith στην κατηγορία Chronograph και ασφαλώς στην MB&F που, σαρώνοντας τις κατηγορίες Artistic Crafts και Men’s Complication, επιβεβαίωσε πως τα «αγαθά κόποις κτώνται».
Κατηγορία Tourbillon: De Bethune Kind Of Two Tourbillon. Δύο ρολόγια στην τιμή του ενός! Αυτό το βραβείο ίσως να είναι η κορυφωση μιας εξαιρετικής χρονιάς για την ανεξάρτητη ωρολογοποιία De Bethune.
Petite Aiguille: Tudor Black Bay Ceramic. All-time classic…
Σειρά έχουν τα ερωτηματικά.
Ερωτηματικά για τις διακρίσεις της Louis Vuitton, κυρίως στην κατηγορία Diver. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη… λένε στο χωριό μου! Αλλά και για το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Πάντα αυτό το βραβείο το απένειμαν σε ένα πρόσωπο εμπλεκόμενο με την τέχνη της Ωρολογοποιίας. Φέτος, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να τιμήσει το Dubai Watch Week και ιδιαίτερα την αλυσίδα λιανικής Seddiqi & Sons. ΟΚ. Νέες εποχές, νέες συνθήκες, νέες αποφάσεις.
Εν κατακλείδι. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο μεγάλος νικητής τελικά είναι η εξωστρέφεια. Και τι εννοώ. Ο θεσμός των GPHG δημιουργήθηκε πρωτίστως για τις ελβετικές μάρκες. Δύο δεκαετίες, αργότερα άνοιξε την αγκαλιά του στη γερμανική, την ιαπωνική και φέτος και την κινέζικη ωρολογοποιία. Επίσης, αποτελεί πλέον σημαντικό βήμα προβολής, μέσω της καταξίωσης, και για τους «μικρούς» ανεξάρτητους ωρολογοποιούς που πάντα έχουν το δικό τους κοινό.